Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στοχοποιώντας το Καστελόριζο και αμφισβητώντας ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.
Στην συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στο CNN Turk ο Τσαβούσογλου μίλησε για όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας από το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη μέχρι τους S-400, τη Συρία και το Ιράκ. Αναφορικά με το Αιγαίο ο Τούρκος ΥΠ ΕΞ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα λέει τώρα ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Κι εμείς λέμε πως δεν μπορεί να έχει κάθε νησί υφαλοκρηπίδα, ειδικά τα νησιά, που απέχουν πολύ από την ηπειρωτική χώρα και είναι κοντά στην Τουρκία, δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο, που έχει έκταση 10 τ.χλμ. και βρίσκεται απέναντι από το Κας, μπορεί να διαθέτει θαλάσσια ζώνη 40.000 τ. χλμ. Προσπαθούν να αφήσουν σε εμάς αυτή την κόκκινη ζώνη. Δημοσίευσαν έναν χάρτη της Σεβίλλης. Εμείς λέμε πως αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, αλλά η Ελλάδα έχει αυτό το όνειρο. Το Καστελόριζο απέχει δύο χλμ. από εμάς και από την Ελλάδα 570».
Νέα δεδομένα στη Λιβύη: Συμφωνία Τραμπ-Ερντογάν για κοινή δράση
Λιβύη: Τι συζητήθηκε στην συνάντηση Τσαβούσογλου- Σάρατζ
Ο Τσαβούσογλου έδειξε στη συνέχεια τους γνωστούς χάρτες με τη λεγόμενη «τουρκική υφαλοκρηπίδα», η οποία εκτείνεται κατά την Άγκυρα από τα Κατεχόμενα της Κύπρου μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο: «Αν προσέξετε, δείτε αυτή τη γραμμή δίπλα στα ελληνικά νησιά, που τους δώσαμε 6 ν. μίλια χωρικών υδάτων. Τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα, όχι όμως υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα και με το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα ήθελε, όπως ξέρετε, να τα επεκτείνει παλιότερα στα 12 ν. μίλια επιχειρώντας να αποδείξει ότι κι αυτά αποτελούν ηπειρωτική χώρα. Και το έκανε όχι μόνον με εμάς, αλλά επιχείρησε να το κάνει και με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Κι αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει συμφωνήσει με την Αίγυπτο».
Αναφερόμενος δε στη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας στο Ιόνιο επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν αναγνώρισε υφαλοκρηπίδα στα νησιά του Ιονίου, κάτι που συνάδει ουσιαστικά με τη θέση της Τουρκίας, όπως υποστήριξε.
Τσαβούσογλου: το Ισραήλ να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Λευκωσία
Όσον αφορά στην Κυπριακή ΑΟΖ ο Τσαβούσογλου εκβίασε έμμεσα το Ισραήλ υπογραμμίζοντας ότι αν το Τελ Αβίβ θέλει συμφωνία, θα πρέπει να ακυρώσει εκείνη με τη Λευκωσία. «Αν θέλει να κάνει μια συμφωνία το Ισραήλ, σαν αυτή που υπογράψαμε με τη Λιβύη, θα πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία με την ελληνο-κυπριακή πλευρά. Τι λέγαμε; Χωρίς την Τουρκία, καμία φόρμουλα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Το αποδείξαμε με τις γεωτρήσεις και τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Το αποδείξαμε εμπράκτως αλλά και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε.
Ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσφατη αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Λιβύη : «Πήγαμε», είπε, «για να δείξουμε σ’ ολόκληρο τον κόσμο ότι στηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης με την οποία έχουμε άλλες σχέσεις, μια συμφωνία για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να μοιραστούμε αυτόν τον πλούτο. Έχουμε οικονομική συνεργασία, συζητήσαμε αν και πως μπορούν οι εταιρείες μας να επιστρέψουν σε περιοχές που έχουν σταθεροποιηθεί», είπε. Και συνέχισε: ««Είναι κακό να αναλάβουν οι εταιρείες μας έργα αμοιβαίως επωφελή στη Λιβύη; Υπάρχουν πολλές πετρελαιοπηγές στη Λιβύη. Ποιος θα ζημιωθεί αν οι εταιρείες μας συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας, προς όφελος του λαού της Λιβύης εκεί; Δεν είμαστε αποικιοκράτες, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε».